1299 yılında Türkiye Selçuklu Sultanlığında bir iktidar boşluğu olur. Osman Gazi bu boşluktan yararlanır. İstiklalini ilan eder. Böylece SÖGÜT’ te OSMANLI BEYLİĞİNİ kurar.
ADI: Osman Bey,(Osmancık)
BABASI : Ertuğrul Gazi, Oğuzların Kayı boyundandır. Türkiye Selçuklularının Uç Beyidir,
ANNESİ: Hayma Hatun,
DOĞUM YERİ : Osmancık,(Yerli ve Yabancı Kaynaklara göre)
EŞİ: Şeyh Edebali’nin kızı Mal hatun(Bala Hatun)
OSMANCIK KENTİ HAKKINDA TARİHİ BİLGİ :
Osmancık, doğuyu batıya bağlayan Bağdat-İstanbul yolu üzerinde kurulmuş tarihi bir kenttir. Tarihte bu yola İPEK YOLU adı verilir. Osmancık, İpek Yolu üzerinde bir konaklama yeridir. Tarihi Kale (Kandiber kalesi) ile Kızılırmak ırmağına sahiptir.
Kayıhanlı Aşiret reisi, Ertuğrul Bey, Söğüt’e yerleşmeden önce İpek Yolunu takip eder.2.000 kişilik bir ordu ile bir süre burada konaklar.Bu konaklama sırasında bir oğlu dünyaya gelir.
Beyler sorarlar,
- Beşikteki çocuğun adı ne derler? Şu cevabı alırlar.
- Oğlum OSMANCIK(Küçük Osman anlamındadır)
Bu konuşmadan sonra bu konaklama yerinin adı OSMANCIK olur. O günden beri de Osmancık adı yaşayıp gider. Osmancık ‘lılar da OSMANCIK adını bu gün bile çok severler.
Kayıhanlı Aşiret Reisi Ertuğrul Gazi ölünce yerine,
-Gözü pek, mertliği, akıllılığı gibi meziyetlere sahip olan kavim ve kabileye baş olabilecek liderlik vasıflarına sahip olan Osman Bey getirilir.Cesareti ve kahramanlığından dolayı Kara Osman Bey lakabı takılmıştır.
Oğuzname’de kahramanlığından ötürü Karaların Karası diye atıfta bulunulur.
OSMAN GAZİ’Yİ TANIYALIM:
Osman Gazi küçük yaştan itibaren İslam Dinini öğrenir. Ayrıca, mükemmel bir askeri talim ve terbiye alır. Dürüst, tedbirli, cesur, cömert ve adalet sahibidir. Fakirleri yedirip, onları giydirirdi. Bunu da içtenlikle yapardı.
Üzerindeki elbiseye kim dikkatle baksa, hemen çıkartırdı o insana hediye ederdi.
Her ikindi vakti, evinde kim varsa onlara ziyafet verirdi.
1277 de Anadolu’nun İslamlaştırıp Türkleşmesi faaliyetlerine katılan gönül sultanlarından ve Ahi’ler
OSMAN GAZİ SÖĞÜT’Ü MERKEZ YAPIYOR:
Osman Bey, Kayıların başına geçince SÖGÜT’ ü kendisine Merkez yaptı.
Akçakoca, Gazi Abdurrahman, Aykut Alp ve Konur Alp gibi beylerle Bizans’a karşı fetihlere girişti. 1285 yılında Kulaca Hisarı ele geçirdi.1288 yılında da İnegöl ve Karahisar tekfurlarının kuvvetlerini Ekizce’ de bozguna uğrattı. Bu savaşta, Osman Gazi, kardeşi Saru Batu’yu şehit verdi. Ama, Baraklı ile Göynük’ü de ele geçirdi. Bölgedeki tekfurlar anlaşarak Osman Gazi’yi bir düğünde öldürmek istediler. Bu durumu gören, fark eden dostu, Harmankaya tekfuru, hâkimi olan Köse Mihal (Bu kişi daha sonra İslamiyet’i kabul ederek, Müslüman olmuş ve Mihal Gazi ismini almıştır) Osman Gazi’ye durumu bildirmiştir. Bu haberi alan Osman Gazi süratle harekete geçerek Bilecik ile Yarhisar’ı ele geçirmiştir. Mihal Gazi’nin kızını gelin seçerek Nilüfer adını verdi. Oğlu Orhan Gazi ile nikahladı.
OSMAN GAZİ OSMANLI BEYLİĞİNİ KURUYOR:
1299 yılında Türkiye Selçuklu Sultanlığında bir iktidar boşluğu olur. Osman Gazi bu boşluktan yararlanır. İstiklalini ilan eder. Böylece SÖGÜT’ te OSMANLI BEYLİĞİNİ kurar.
1301 Yılında Yenişehir’i ele geçirir. Böylece, İznik-Bursa’nın fetih yolunu açar. Bursa, Kite ve Atranos tekfurlarının kuvvetlerini Koyunhisar mevkiinde bozguna uğratır.Bu zaferden sonra Kestel, Kit ve Ulubat Kaleleri Osmanlı Beyliğinin ellerine geçer.
Osman Gazi,1308 yılında İznik’in karakolu olan Karahisar’ı da ele geçirir. Böylece, İznik-İzmit karayolu Türklerin hâkimiyetine girer.
Osman Bey, başta Bursa olmak üzere İznik ile İzmit’in zaptını hedef olarak seçer.1314 yılında bu işe başlar. Bursa kuşatması on yıldan fazla sürer.
OSMAN BEYİN ÇOCUKLARI:
Pazarlı Bey, Çoban Bey, Hamid Bey, Orhan Bey, Alaattin Ali Bey, Melik Bey, Savcı Bey ve Fatma Hatun’dur.