Osmancık’ta bazı sokaklara önce döşenen sonra sökülen kilit parke taşları ile ilgili yaptığımız haberin ardından belediye ve firma ortaklarından bir yetkili açıklama yapmış. Hata metrajlamaymış!

Silahını temizleyen baba çocuğunu vurdu! Silahını temizleyen baba çocuğunu vurdu!

Gazetemizin, 26 Aralık 2023 tarih ve 159 sayılı nüshasının 5. Sayfasında yer verdiğimiz “Parası ödenmeyince, sokaklara döşenen taşlar söküldü” başlıklı haberimize istinaden belediye ve firma ortaklarından bir yetkilinin açıklaması servis edildi.

Çelişkilerle dolu açıklamalardan önce haberimizde biz ne demiştik onu hatırlayalım;

“Yeşilçatma Mahallesi, İkizler Sokak, Demir Sokak, Çeltikçiler Sokak ve Tan Sokak’ta başlayan Kilit Parke Taşı döşeme işi yüklenici firma tarafından yapılmaya başlandı. Geçtiğimiz cuma günü ise söz konusu sokaklara döşenen kilit parke taşlarının firma çalışanları tarafından kepçe marifetiyle söküldüğü görüldü.

Sökülmesine neden olarak firmaya Hakediş ödemelerinin yapılmadığı, buna sebep olaraktan Kilit Parke Taşlarından alınan numunelerin gerekli testten geçemediği iddia edildi.”

Bu haberimizden 2 gün sonra belediyenin yazılı açıklaması ve 3 firma ortağından birisi olan yetkilinin de açıklaması “Osmancık’ta Yüklenici Firma Hatası: Parke taşları söküldü” başlığı ile bir haber ajansı marifetiyle servis edildi.

YAZILI AÇIKLAMA NEDEN BELEDİYENİN WEB SİTESİNDE YOK?

Belediye yaptığı yazılı açıklamayı ne resmi web sayfasından, ne resmi sosyal medya hesaplarından paylaşmazken, servis edilen haberi de yine kendi mecralarında yayımlayamadı. Belediyenin yaptığı yazılı açıklamayı belge üzerinde biz de göremedik ama özetle şu şekilde;

“Firma belirli metrajlarda hakediş hazırladı, kesilen faturanın ödemesi yapıldı.  Yeşilçatma Mahallesinde yapılan çalışmanın bir bölümü onaydan geçmedi, hak ediş dışı tutuldu. Firma çalışmayı iptal etti. Onaydan geçmeyen kısımdaki taşları söktü”

HATA METRAJLAMAYMIŞ!

Aynı haberde firmanın 3 ortağından biri de konuşmuş. Firma yetkilisi özetle şunu ifade ediyor:

“Çalışanımız metrajlama hatası yaptı, taşlarımızı geri aldık. Alacak-verecek mevzumuz yok…”

Anlayacağınız, taşlar fazla döşenmiş, o yüzden firma kendi taşlarını, saatliği binleri bulan iş makinesi çalıştırarak zarar edeceğini bile bile sökmüş. 

İŞ ARTIŞ ORANI YERİNE, NEDEN TAŞLAR SÖKÜLDÜ?

Belediye, bizim göremediğimiz yazılı açıklamada taşların onaydan geçememe sebebini herkesin anlayacağı bir dilde kamuoyuyla neden paylaşamadı?

Şayet yapılan açıklamaya göre metrajlama hatası ise %20 lere varan iş artış oranı neden uygulanmadı da taşlar döşendikleri yerden söküldü? 

Önce döşenen, sonra sökülen taşların yerine hızlıca Koyunbaba Mahallesinde yapılan çalışmalardan arta kalan taşlar mı döşendi?

Hakediş ve metrajlama nedir sözlük anlamına bakalım;

Hakediş: Sözleşmesi imzalanmış ve uygulaması başlatılmış proje için, sözleşmede belirlenen aralıklarla, yapılan iş miktarı karşılığında yükleniciye ödenen bedeldir.

Metrajlama : Genel anlamda ölçerek malzeme miktarını belirlemek anlamına gelmektedir.

Editör: İlkay Sever