Osmancık’ta yaşanan kira bedeli ile ilgili anlaşmazlık, kiracı ve ev sahibi arasında arabuluculukla çözüldü.

Uzman arabulucu Avukat Bekir yazıcı çözülen kiracı-ev sahibi anlaşmazlığının Osmancık’ta ilk olduğunu belirterek, tarafların memnuniyetle süreçten ayrıldığını ifade etti.

Uzman Arabulucu- Avukat Bekir Yazıcı, 2013’te faaliyete giren Arabuluculuk sistemi ile taraflar arasındaki uyuşmazlıkların mahkemelere taşınmadan çözümlendiğini söyledi.

Yazıcı; arabuluculuğun tarafların birbiriyle “helalleşme” olanağının sağlandığı bir sistem olduğunu belirterek son yıllarda ev sahibi -kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklarında artık arabuluculuk hizmetiyle çözüldüğünü söyledi. Son yıllarda en önemli konulardan birisinin kira bedelleri konusunda ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklar olduğunu belirterek; “Arabuluculuk hizmetinde epey gelişme ve genişleme oldu. Komşuluk ilişkisine dair ihtilaflarda zorunlu arabuluculuğa tabi oldu. Kamuoyunda da en fazla gündem olan kiracı-ev sahibi ilişkileri, uyuşmazlıkları da zorunlu arabuluculuğa tabi oldu.

Taraflar bu hususlarda dava açmak istiyorlarsa önce arabuluculuğa müracaat etmek zorunda. Arabuluculuk sürecinde yapılan görüşmelerde anlaşma sağlamazsa o zaman anlaşamama tutanağı tutularak dava açılabiliyor. Direkt dava açıldığında usulen reddediliyor. Gerek enflasyonist baskı gerek maliyetlerin artması gerek gelir dağılımındaki dengesizlik, ani yükselişler hepsi bir araya geldiğinde kiracı ile dün çok iyi olan ev sahipleri bugün araya maddi şeyler girdiğinde sıkıntılar içerisinde.

Kira normalde sabit kalmış, gelir yükselmiş, bazen tam tersi maliyetler yükselmiş kiralar sabit kalmış derken bu hususlarda ihtilaflar artmış oluyor. Bütün Türkiye’de kamuoyuna intikal eden çok üzücü, kavgalı, gürültülü olaylar oldu. Bu tür ihtilaflar ilçemizde de var. Konuyla ilgili zorunlu arabuluculuk hususunda taraflardan birinin talebi doğrultusunda bana görevlendirme geldi. Başvurucu arkadaş sadece arabuluculuğun dava açmanın önündeki engeli kaldırmak için müracaat etmiş biriydi.

Uluslararası Yönetim, İktisat ve İşletme Kongresi ZBEÜ’de başladı Uluslararası Yönetim, İktisat ve İşletme Kongresi ZBEÜ’de başladı

Arabuluculuk hepimizin bildiği gibi şu demek; tarafların bir araya gelerek birbirleri anlamaları neticesinde kendi çözümlerini kendilerinin ürettiği bir sistem. Arabulucunun çok müdahil olma durumu söz konusu değil. Sadece birbirlerini anlamaları için bazı sorular soruyor ve bu arada kendisi de bir çözüm önerisi teklif etmek durumunda.

Taraflar birbirlerine haber göndermek yerine yana yana geldiğinde birbirlerini kolay anladıklarını gördük.  İki görüşme neticesinde tarafların birbirleri ile rahat bir şekilde anlaştıklarını, helalleştiklerini ve gülerek ayrıldıklarını gördük. Bize gelen ilk kiracı-ev sahibi uyuşmazlığını da anlaşmayla bitirmenin mutluluğunu yaşamış olduk.

Eğer bu hususta arabuluculuk olmasaydı en az 1-2 yıllık yorucu, yıpratıcı ve masraflı bir süreç olacaktı. 2 haftalık bir görüşme neticesinde anlaşma ile sonuçlandı. Her iki tarafta mutlu oldu. Arabuluculukta çözümlenen konular husumeti engel olduğu gibi muhabbetin devamını sağlıyor. “dedi.

İşçi-İşveren, Ticari ve Tüketici davalarında zorunlu arabuluculuk sisteminin yıllardır Osmancık’ta uygulandığını kiracı-ev sahibi anlaşmazlıklarının da arabuluculuk sisteminde zorunlu olduğunu yineleyen Uzman Arabulucu Av. Bekir Yazıcı, ilçede arabulucu sayısının 2’den 9’a çıktığını da sözlerine ekledi.

Editör: İlkay Sever