Görme engelli vatandaş parkta bank olmayınca, çareyi beton zemine serdiği karton kağıtların üstüne oturmakta buluyor.

Osmancık’ta gündemden düşmeyen trafik sorunu ve erişilebilir olmayan çevre koşulları, ilçemizde yaşayan engelli vatandaşları mağdur ediyor.

Osmancık’ta trafik sorunu ve erişilebilir olmayan çevre koşulları ile ilgili birden fazla haber yaptık. Şenyurt Mahallesinde bulunan rampası, asansörü olmayan yaya üst geçidi, ilçedeki yaya kaldırımları, yaya geçitleri, kaldırım ve bağlantı rampaları, bina merdivenleri, kamuya açık parklar bahçeler, özetle dış çevre koşullarının erişebilirlik durumuna değindik.

Haberlerimizde erişebilirlik konusunun sosyal hayata katılabilme açısından engelliler için son derece önemli bir konu olduğunu vurguladık, engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlara yer verdik.

Görme engelli vatandaş verilen sözün tutulmasını istedi (1)

Bu sayımızda, kamusal bir mekan olan ve engelli bireyler için önemli sosyalleşme alanı olan parkların rahat, konforlu ve güvenilir bir şekilde kullanılmasının anayasal hak olduğunun altını çizerek görme engelli bir vatandaşımızın talebini gündeme alıyoruz.

Şaban Aksoy, 50 yaşında, doğuştan görme engelli.  Yeni Mahalle’de yaşıyor. Görme engelli vatandaşların yalnız dolaşımına uygun olmasa da erişebildiği kadar parklarda dolaşmak, arkadaşları ile oturmak, sohbet etmek istiyor.

Görme engelli Aksoy’un evine en yakın Alparslan Türkeş parkı bulunuyor. Parkı cadde ikiye ayırıyor. Parkın oturma donatılarının olduğu kısım ise yolun karşı tarafında kalıyor. Oraya gidebilmek ise mevcut haliyle pek mümkün görünmüyor. Parkın evine yakın kısmında oturabileceği bir yer olmayan Şaban Aksoy’da çareyi beton zemine serdiği karton kağıtların üstüne oturmakta buluyor.

Bundan sonrasını görme engelli Şaban Aksoy anlatıyor; “Parkın oturma alanlarının olduğu yere kendi başıma geçemiyorum. Bir arkadaş, komşu yardım ederse geçebiliyorum.

Bundan dolayı parkın evimize yakın tarafında oturma alanı olsun istedik. Bunun için Belediye Fen İşlerinden talep de bulunduk. Bir oturma alanı oluşturuldu. Bir şikâyet üzerine Belediye başkanı da masaları zabıta göndererek kaldırtmış.

Vali Aslan öğrencilerle ormanda temizlik yaptı Vali Aslan öğrencilerle ormanda temizlik yaptı

Bizde paletlerden oturak yaptık. Onlarda görüntüyü bozuyor diye yine zabıtayı göndererek aldırtmış. Şu an beton üzerine serdiğimiz kâğıtların üzerinde oturuyoruz.

Konuyla ilgili Belediye Başkanını ziyaret ettim. Bana ‘Bir hafta sonra geleceğim ’dedi ama 1 ay oldu daha gelmedi.

Başkandan masayı getirmesini istiyorum” dedi.

Görme engelli vatandaş verilen sözün tutulmasını istedi (2)

Editör: İlkay Sever