Yeni bir kan grubu olan MAL'ın keşfi 50 yıllık bir gizemi çözdü.

NHS Blood and Transplant (Bristol), NHSBT'nin International Blood Group Reference Laboratory (IBGRL) ve Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar, daha önce bilinen ancak gizemli AnWj kan grubu antijeninin genetik geçmişini belirlediler. Bulgular, bu kan grubundan yoksun nadir hastaların tanımlanmasına ve tedavisine olanak sağlıyor.

Bazı kişilerde hastalık etkisi nedeniyle bu kan grubu olmayabilir, ancak AnWj-negatif fenotipin nadir kalıtsal formu yalnızca bir avuç kişide bulunmuştur - ancak bu keşif sayesinde gelecekte başkalarını bulmak artık daha kolay olacaktır.

En iyi bilinen iki kan grubu sistemi ABO ve Rh'dir; ancak kan grubu daha karmaşıktır ve diğer gruplar arasındaki eşleşmeler hayat kurtarıcı olabilir.

AnWj negatif olan kişilere AnWj pozitif kan verilirse transfüzyon reaksiyonu görülebilir ve bu araştırma, bu tür nadir görülen bireylerin tespiti ve transfüzyonla ilişkili komplikasyon riskinin azaltılması için yeni genotipleme testlerinin geliştirilmesine olanak sağlar.

AnWj antijeni, bir antijen olup bir yüzey belirtecidir ve 1972 yılında keşfedildi ancak genetik geçmişi şimdiye kadar bilinmiyordu.(3) Amerikan Hematoloji Derneği'nin dergisi Blood'da yayınlanacak ve şu anda ön baskı olarak çevrimiçi olarak bulunabilecek yeni araştırma, AnWj antijeninin evi olan yeni bir kan grubu sistemini (MAL) ortaya koyuyor ve bu, şimdiye kadar keşfedilen 47. sistem.

Araştırma ekibi, AnWj'nin Mal proteininde taşındığını tespit etti. İnsanların %99,9'undan fazlası AnWj pozitiftir ve bu kişilerin kırmızı hücrelerinde tam uzunlukta Mal proteini ifade ettiği gösterildi; bu, AnWj negatif bireylerin hücrelerinde mevcut değildi. Ekip, kalıtsal AnWj negatif fenotip ile ilişkili MAL geninde homozigot delesyonlar tespit etti.

AnWj-negatif olmanın en yaygın nedeni, antijen ekspresyonunu baskılayan hematolojik bir bozukluktan veya bazı kanser türlerinden muzdarip olmaktır (4). Çok az sayıda insan genetik bir nedenden dolayı AnWj-negatiftir. Çalışmada Arap-İsrailli bir aile de dahil olmak üzere genetik olarak AnWj negatif beş kişi vardı.(5) Test edilen kan, 1970'lerde keşfedilen ilk AnWj negatif kişi olan bir kadının 2015'te verdiği bir örneği içeriyordu.

Araştırma ekibi, proteinleri kodlayan tüm DNA'nın genetik dizilimini kullanarak, bu nadir kalıtsal vakaların , Mal proteinini kodlayan MAL genindeki homozigot DNA dizisi delesyonlarından kaynaklandığını gösterdi .

Mal'ın bu nadir hastalardan izole edilen AnWj antikorlarının bağlanmasından sorumlu olduğuna dair kanıt, araştırmacıların normal MAL genini tanıttığı ancak mutant geni tanıtmadığı hücrelerde spesifik reaktifliğin ortaya çıktığını gösteren deneylerle sağlandı.

NHS Kan ve Transplant'ta IBGRL Kırmızı Hücre Referansı Kıdemli Araştırma Bilim İnsanı Louise Tilley şunları söyledi: "AnWj'nin genetik geçmişi 50 yıldan uzun süredir bir gizemdi ve ben de kişisel olarak kariyerimin yaklaşık 20 yılı boyunca çözmeye çalıştığım bir şeydi. Bu, büyük bir başarıyı ve uzun bir ekip çalışmasının doruk noktasını temsil ediyor; sonunda bu yeni kan grubu sistemini kurmak ve nadir ama önemli hastalara en iyi bakımı sunabilmek.

Kışı hastalıksız geçirmenin formülü: ’Aşılar’ Kışı hastalıksız geçirmenin formülü: ’Aşılar’

“Çalışma zordu çünkü genetik vakalar çok nadirdi. Ekzom dizilimi olmadan bunu başaramazdık çünkü tanımladığımız gen belirgin bir aday değildi ve kırmızı hücrelerdeki Mal proteini hakkında çok az şey biliniyordu. Bulgularımızı kanıtlamak zordu ve tüm işbirlikçilerimizin ve hastalarımızın yardımını takdir ediyoruz, onlarsız bu noktaya gelemezdik.”

Bristol Üniversitesi Biyokimya Fakültesi'nde Hücre Biyolojisi Profesörü ve NIHR Kırmızı Hücre Ürünleri Kan ve Transplantasyon Araştırma Birimi Direktörü Ash Toye şunları söyledi: "Gelişen kan hücrelerinde gen ifadesini manipüle etme yeteneğimizi, yarım yüzyıldır önemli bir bilmece olan AnWj kan grubunun kimliğini doğrulamaya yardımcı olmak için kullanabilmemiz gerçekten heyecan verici. Bu gelişme, bu nadir donörlerin belirlenmesine ve gelecekte hastalara yardımcı olmaya yardımcı olacak."

NHS Kan ve Nakil Merkezi'nde IBGRL Kırmızı Hücre Referansı Başkanı Nicole Thornton şunları söyledi: "AnWj'nin genetik temelini çözmek en zorlu projelerimizden biri oldu. 

"Bir genin gerçekten bir kan grubu antijeni kodladığını kanıtlamak için çok fazla çalışma yapılıyor, ancak bizim tutkumuz bu; dünyadaki nadir hastaların yararına bu keşifleri yapmak.

"Artık genotipleme testleri genetik olarak AnWj negatif hastaları ve donörleri tespit etmek için tasarlanabilir. Bu tür testler mevcut genotipleme platformlarına eklenebilir."

Bristol Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi iken çalışmaya katkıda bulunan UWE Bristol'da Kıdemli Öğretim Görevlisi Dr. Tim Satchwell şunları söyledi: " Mal, tanımlanmasını zorlaştıran bazı ilginç özelliklere sahip çok küçük bir proteindir ve bu kan grubu sistemini kurmak için ihtiyaç duyduğumuz kanıtı toplamak için birden fazla araştırma hattını takip etmemiz gerektiği anlamına geliyordu. Uzmanlığımızı birleştirerek sonunda bunu başarabilmek tüm ekibe büyük bir memnuniyet getirdi."

Kaynak: Haber Merkezi