Osmancık Kaymakamlığı, ilçenin tanınırlığını arttırmak, tarihini ve kültürünü tanıtmak amacıyla büyük bir çalışma başlatmıştı. Bu kapsamda Coğrafi İşaret başvurusunda bulunulan Osmancık Yırtmaç Yemeği, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.
Osmancık Kaymakamlığı, ilçenin tanınırlığını arttırmak, tarihini ve kültürünü tanıtmak amacıyla büyük bir çalışma başlatmıştı. Bu kapsamda Osmancık'ın yemek kültürü arasında yer “Osmancık Irgat Böreği”, “Osmancık Kapari Turşusu”, “Osmancık Yaprak İçi Yemeği” ve “Osmancık Yırtmaç Yemeği” İçin Türk Patent Enstitüsü’ne Coğrafi İşaret, Osmancık Sarı Kantaron yağı içinse patent başvurusunda bulunulmuştu.
Başvurulan ürünler arasında yer alan Osmancık Kapari Turşusu Eylül ayı içerisinde tescil edilirken, ikinci coğrafi işaret ürün ise Osmancık Yırtmaç Yemeği oldu.
Evliya Çelebi; Osmancık ziyaretinde bölgede yetiştirilen üzümlerden bahsetmiştir. Osmancık Yırtmaç Yemeği için Osmancık üzüm bağlarından elde edilen asma yapraklarının yemek yapımında kullanılarak yemeğe ekşimsi tadını vermesi ayırt edici bir özelliktir ve yemeğin yapım süreci ustalık becerisi gerektirmektedir. Yemeğin Osmancık yemek kültüründe kadim bir geçmişi ve önemli bir yeri vardır.
“OSMANCIK YIRTMAÇ YEMEĞİ”
Hafif sulu ve lezzetli bir yemektir. Börülce, yeşil mercimek, bakla, bulgur ve arzuya göre nohut bakliyatları ile yemeğe adını veren asma yapraklarının yırtılması ile yapılır.
Yırtmaç Yemeği Tarifi
Tenceremize ocağa koyuyoruz bir su bardağı sıvıyağ üzerine
2 büyük boy soğan doğrayıp kavuruyoruz
2 yemek kaşığı salçayı da kavurup 8 su bardağı su ilave ediyoruz kaynayan suyun içerisine önceden temizleyip yırtıp hazırladığımız bir kiloya yakın yaprağı da ilave ediyoruz
Önceden ıslatılmış bir çay bardağı börülce, bir çay bardağı yeşil mercimek, bir çay bardağı bakla, yarım çay bardağı bulgur bunları da ilave edip pişmeye bırakıyor. Arzu'ya göre nohut da ilave edilebilir.
Bir saat pişirdikten sonra ocağın altını kapatıp bunu da istediğiniz dereotu nane yeşillikler ilave edip hazırlıyoruz.