Osmancık’ın tanıtımına katkı sunacak olan “Her yönüyle Kadim Şehir Osmancık” kitabı Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlandı.

Osmancık Kaymakamlığı, ilçenin kendine has olan güzelliklerini, birçok yönünü daha da güçlendirmek ve daha fazla alana yaymak tanıtmak adına Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde kapsamlı bir tanıtım kitabı yayımladı.

İlçenin tarihi ve güncel görsellerini bir arada sunan kitapta, Osmancık isminin kaynağı, tarihçesi, coğrafi konumu, tarihi şahsiyetler, tarihi kültürel varlıklarımız, doğal güzelliklerimiz, ilçenin önemli ürünleri, Osmancık mutfağı, Osmancık evleri ve konakları, kadim meslekler, kültür ve sanat, yöresel- kültürel etkinlikler, çocuk oyunları, yöresel kıyafetler, yöresel kelimeler ve ilçe haritası da yer alırken, kitap 176 sayfadan oluşuyor.

Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde hazırlanan kitabın yayın kurulunda Hatay'ın Kırıkhan ilçesine tayin çıkan dönemin ilçe Kaymakamı Ayhan Akpay, Yazı İşleri Müdürü Şenay Aksan, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Gürer yer alırken, grafik tasarım ve dizgisi Hasan Hüseyin Uluhan tarafından yapıldı.

Kitabın hazırlanmasında 1974 Başaran Özdemir “Tarihi ile Osmancık”, 1999 Cevdet Saraçer, “Tarihsel Doku İçerisinde Unutulan Bir kent Osmancık”, 2000 Osmancık Kaymakamlığı “Osmancık Guide”, 2015 Osmancık Kaymakamlığı, Osmancık Belediyesi “Osmancık”, 2021 Zeki Gürel, “Osmancık Manileri” adlı kitaplardan da faydalanıldı.

“KİTAP İLÇEMİZ YAZILI ENVANTER AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”

Gündüzleri ziyaret, geceleri kazı Gündüzleri ziyaret, geceleri kazı

Dönemin ilçe kaymakamı Ayhan Akpay, kitap ile ilgili ön sözde şunları kaleme alıyor;

“Osmancık; doğal güzellikler, yetiştirdi önemli şahsiyetler, geçmişten getirdiği tarh dokusu ve kültürel değerler le bölgenin önemli turizm noktalarından birsidir. Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerini batıya bağlayan tarihi İpek Yolu üzerinde önemli bir ulaşım noktası olması nedeniyle çokça ziyaretçi kabul eden ilçemiz, Koyunbaba Hazretlerinin; ‘Dirlik odunu yakın, yoldan geçeni hoş tutun’ sözünü şiar edinmiştir.

Turizm potansiyelinin yanı sıra ülke genelinde büyük üne sahip Osmancık Pirincine ek, son yıllarda hazırlanan projelerle dikim alanı yaygınlaştırılan Osmancık Zeytini ve diğer alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesi ilçemizin tarımsal anlamda gelişmesine katkı sağlamıştır. Ayrıca kurulan Organze Sanayi Bölgesi ile Osmancık sanayi anlamında da gelişme göstererek ekonomik potansiyelini artırmıştır.

Hazırlanan bu kitap ile; tarih ve turistik yapısı, doğal güzellikleri, yerel değerler ile kadim şehir Osmancık'ın her yönüyle tanıtılması amaçlanmıştır. İlçemiz yazılı envanter açısından önemli bir yere sahip olacağını düşündüğüm “Kadim Şehir Osmancık” kitabının ilçemizin değerlerinin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması, her alanda güçlü potansiyelinin farkına varılarak geliştirilmesi konusunda ciddi rol oynayacağına inanıyorum. Bu vesile ile kitabın hazırlanmasında ve yayınlanmasında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.”

Kitabı PDF formatında okumak için: Her Yönüyle Kadim Şehir Osmancık

Editör: İlkay Sever