Osmancık Gazeteciler Cemiyeti, Osmanlı Sadrazamı Baltacı Mehmet Paşa’ya vefasını sürdürmeye devam ediyor. Anıt mezar çalışmasının ardından Paşa’nın resmi seramik formlara resmediliyor.

21 Temmuz’da Prut Antlaşması’nın yıldönümünde Osmancıklı Paşa için Anıt Mezar çalışmaları başlayan Osmancık Gazeteciler Cemiyeti, Paşaya vefa çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan, Osmancık’ın en önemli ve tarihi isimlerinden bir tanesi olarak bilinen, Osmanlı Sadrazamı Baltacı Mehmet Paşa’nın resmi Osmancıklı hemşerimiz Tolga Ulusoy tarafından, seramik formalara resmedilmeye başlandı.

Son dakika: Osmancık'ta deprem Son dakika: Osmancık'ta deprem

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilal Çevrim,

“Baltacı Mehmed Paşa’nın yaşadığı dönemde yapılan La Motraye’in seyahatnamesindeki resmi, Alacahöyük’te faaliyet gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı Hasan Kaplan tarafından Anıt Mezar ’da yer alacak Hitit Uygarlığında kullanılan taşlardan birinin üzerine oyulmaya başlanmıştı.

Baltacı (1)

Hitit kabartma sanatıyla yapılan çalışmada sona doğru yaklaşırken, cemiyet olarak Paşa’ya vefa çalışmalarımıza bir yenisini daha ekledik.

İstanbul-Balat’da sanat faaliyetlerini sürdüren Osmancıklı hemşerimiz Seramik Sanatçısı Tolga Ulusoy ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Baltacı Mehmet Paşa’nın anıt mezarda yer alan resmi seramik formlar üzerine de işlenmeye başlandı.

Osmancıklı sanatçımız Tolga Ulusoy, çalışmalarımıza destek vererek tarihi sanatla buluştururken, ecdadımıza vefa borcumuzu ödeyebilmek için faaliyetlerimiz devam edecektir.

Baltacı (2)

Osmanlı İmparatorluğu’nda valilikler ve iki kez başbakanlık görevi yapan Baltacı Mehmet Paşa anısına yaptırdığımız Anıt Mezarın açılışını 2025 yılında gerçekleştirmeyi planlanıyoruz. Limni Adası’ndan getirdiğimiz toprağı da Anıt Mezar’da kullanacağız. Seramik formlara üzerine işlenen Paşamızın resminin yer aldığı eserlerde açılışın yapılacağı gün, günün anısına akademisyen ve misafirlere hatıra olarak hediye edilecektir. ”dedi.

Editör: İlkay Sever