Diyetisyen Betül Koç Çelik Kış aylarında sağlıklı beslenme ve hastalıktan doğal yollarla korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu.

Çelik; “Havaların soğuması ile vücut dirençlerimizin düşüşü enfeksiyon hastalıklarına yakalanma oranını artırmaya başlamaktadır. Dengeli ve düzenli beslenmek kış aylarında daha fazla önem taşımaktadır. Kış mevsimi başlangıcı ile havaların daha erken kararması, sıcak havaların yerini yağışların alması, isteksizlik, halsizlik, yorgunluk durumların artması ile yeme ataklarını da peşinde getirebilir. ”dedi.

Kefir ve yoğurdun probiyotik açıdan yüksek besin değeri taşımasıyla doğal bir bağışıklık güçlendirici olduğunu ifade eden Diyetisyen Betül Çelik şu şekilde devam etti.

‘’Soğuk havalar bağışıklık sistemini güçsüzleştiren sebepler arasında yer almaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için süt ve süt ürünlerinden faydalanmak listenin en başında gelecektir. Özellikle kefir ve yoğurt probiyotik açısından yüksek besin değeri taşıması ile doğal bir bağışıklık güçlendiricidir. Bunun yanı sıra Omega-3 barındıran besinlerde (balık,keten tohumu ,ceviz) bağışıklığımızı oldukça güçlendirecektir .

 Yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine oldukça önem verilmelidir

Meyve sebze tüketimini bu mevsimde artırmamız gerekmektedir. Özellikle C vitamininden yüksek turuçgil, roka ,yeşil biber, kivi başlıca c vitamini kaynağıdır. Bunun yanı sıra A ve E vitamini de kış mevsiminde büyük önem taşımaktadır. Havuç, ıspanak ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine oldukça önem verilmelidir’ şeklinde konuştu.

Bol su tüketimine dikkat çeken Çelik ‘’Günümüzde çoğu insan artık günlük su tüketimine dikkat etse de kış aylarının gelmesi ile günlük yaşam telaşı, günlerin kısa oluşu su tüketiminde azalmaya sebep olabiliyor. Oysa ki su tüketimi metabolizma aktivitelerimiz için oldukça önemlidir. Kış aylarında da muhakkak günlük en az 8-10 su bardağı su tüketmeye özen göstermelisiniz’’ dedi.

 Ara öğünle yeme ataklarınızın önüne geçebilirsiniz

Kış mevsimindeki hareketsiz yaşamdan dolayı ara öğün yapmaya özen göstererek yeme ataklarının önüne geçmeye de engel olabilirsiniz. E vitamini açısından da zengin olan kabuklu çiğ kuruyemişler, meyveler ara öğün seçeneklerinizin başında gelecektir.

“Soğan ve sarımsak doğal antibiyotik’’

Pek çok kişinin kokusundan dolayı uzak durduğu bu iki besin aslından doğanın birer mucizesidir. Doğal antibiyotik özelliği taşıması ile grip, soğuk algınlığı, nezleye karşı koruyucu besinlerdir. Mide rahatsızlığı sindirim problemi olmayan bireyler için soğanı çiğ tüketmek hem antibiyotik özelliği hem de şeker hastalarının şeker seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Aynı şekilde sarımsak tansiyonu kontrol altına alarak kanı temizler ve tabi ki doğal antibiyotik grubu içerisinde yer alır.

Kış mevsiminin vazgeçilmezi içeceklere de değinen Çelik şöyle devam etti.

‘’ Kış Mevsimi için sağlıklı içecekler’’

Maden Suyu

Maden suyu içerisinde barındırdığı mineraller sayesinde oldukça sağlıklı bir içecektir. Yüksek tansiyon ve ödem probleminiz yoksa gün içinde 1- 2 su bardağı maden suyu tüketebiliriz.

Smoothıe- Taze Meyve Suları

Taze meyvelerle yapılan meyve suları ve smoothieler oldukça sağlıklı alternatiflerdir.. Her bir su bardağı taze meyve suyu veya smoothie de; en az 2 porsiyon meyve kadar kalori aldığımızı unutmayalım.

‘’Kış mevsiminde elimiz en çokta sıcak şeyler içmek için bardaklara uzanıyor’’ diyen Diyetisyen Çelik şöyle devam etti.

1.IHLAMUR

Birçoğumuzun hayat kurtarıcısı olan ıhlamur solunum sistemi üzerinde de pek çok yararı bulunmaktadır.

2.ADAÇAYI

Gribal enfeksiyonlar üzerindeki olumlu etkilerin yanı sıra güçlü bir antioksidandır.

3.YEŞİL ÇAY 

Osmancık’a 3 doktor ataması Osmancık’a 3 doktor ataması

Ödem atıcı ve metabolizmayı hızlandırıcıdır. Antioksidan bileşenleri sayesinde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarına destek olabilir. Gribal enfeksiyonlarda bağışıklığı güçlendirmek, vücudun enfeksiyonlara neden olan virüslerle mücadelesine yardımcıdır.

‘’Bitki Çaylarını günde 2-3 fincandan fazla tüketmemeye özen gösterin’’

Kronik hastalığı olan kişiler, gebeler ve emziren anneler mutlaka doktorunun bilgisi dahilinde bitkisel çayları tüketmelidir. 6 aydan küçük çocuklar kesinlikle bitkisel çay içmemelidir.

Editör: Sedanur Çırpar