Türkiye, tarihi boyunca birçok depremi deneyimleyerek acı tecrübeler yaşamış bir coğrafya. 1900'den bu yana 7 büyüklüğünün üzerindeki 20 deprem can kayıplarına ve ağır hasarlara neden oldu. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan şiddetli deprem ise sadece 13,5 milyonu uykusundan uyandırmadı. 85 milyon ‘asrın felaketi’nin acısını yüreğinde hissetti.

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 9 saat arayla yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler ve sonrasındaki artçı depremler 15 milyona yakın nüfusun yaşadığı 11 ilimizde (Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Elazığ) büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açtı.

Oldukça geniş bir coğrafyayı etkileyen depremlerde resmi açıklamalara göre 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiği, 107 bin 213 kişinin ise yaralı olduğu belirtildi.

Asrın felaketinde, Hatay’da vatani görevini yapan Osmancıkasker Mert Can Sümbül, Kahramanmaraş’ta yaşayan Ziraat Mühendisi Gizem Fatma Doğan ve Adıyaman Vergi Dairesinde görev yapan Gelir Uzmanı Mehmet Karaköse, eşi Özlem Karaköse, çocukları Eylül Nisa ve Elif Lila, deprem felaketinin ardından enkaz altında kalarak vefat etti.

85 milyon ‘asrın felaketi’nin acısını yüreğinde hissetti!

Osmancık, deprem bölgesi için seferber oldu!

Osmancık’ta, kaymakamlık, belediye, kamu kurumları, esnaf odaları, sanayiciler, STK’lar ve vatandaşlar, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve çok sayıda ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin hemen ardından seferber oldu.

Osmancık Gazeteciler Cemiyetinden depremzedelere yardım

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrası yardım kampanyaları başladı. Özellikle depremin kış aylarında, karlı havanın etkili olduğu bugünlerde yaşanması nedeniyle en büyük ihtiyaç battaniye ve barınma olurken, bu kapsamda harekete geçen Osmancık Gazeteciler Cemiyeti bölgeye çok sayıda battaniye gönderdi.

Minik Rüzgar, kumbarasıyla geldi

Osmancık’ta yaşayan minik çocuk kumbarasında biriktirdiği paraları depremzedeler için yardım toplama merkezine getirdi.

Ailesi ile birlikte yardım toplama merkezine gelen Rüzgar Pamir, kumbarasında biriktirdiği paraları depremzedeler için yardım toplama merkezine getirerek görevlilere teslim etmek istedi. Yardım toplama merkezinde nakit kabul edilmediği için kumbarasını teslim edemeyen minik çocuk annesi ile, biriktirdiği paralarla gıda veya oyuncak alıp, göndermeye karar verdi.

7’den 70’e herkes tek yürek oldu

Depremin ilk dakikalarından beri Osmancık’ta, 7'den 70'e herkes seferber oldu. Kimisi deprem bölgesine görevli ve gönüllü gitti, kimisi parasıyla, kimisi duasıyla, kimisi mesajıyla afetzedelere destek oldu.  Herkes bir şekilde elini taşın altına koyarak, yardım için büyük bir çaba sarf etti.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük sarsıntıyla asrın felaketini yaşayan 10 ilden gelen depremzedeler, Osmancık’ta otel ve evlerde konuk edildi.

Osmancıklı asker depremde şehit düştü

4 gün önce askere uğurlandı, Hatay'daki depremde şehit oldu

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve birçok ilde de hissedilen depremde şehit düşen 3 askerden Hatay Antakya Serinyol 8. Komando Tuğay Komutanlığı’nda görev yapan Piyade Er Mert Can Sümbül, göçük altında kalması sonucu şehit oldu. Baltacı Mehmet Paşa Köyünden Mert Can Sümbül’ün şehadet haberi, Esentepe Mahallesi’nde bulunan baba ocağına ulaştı. Şehit Mert Can Sümbül’ün 2 Şubat 2023 Perşembe günü birliğine teslim olmak için ayrıldığı evine Türk bayrağı asıldı.

Baba Sinan Sümbül’ün oğlunun şehadet haberini çalışmak için gittiği İstanbul’da, anne Suzan Sümbül ise çalıştığı işyerinde, sağlık görevlileri eşliğinde aldı.

“Mesafe çok uzak, döneceğim zaman uçakla gelirim”

2 Şubat 2023 Perşembe günü asker uğurlamasının ardından birliğine teslim olan Şehit Mert Can Sümbül’ün babaannesi taziyeleri kabul ederken torununun kendisine “Mesafe çok uzak, döneceğim zaman uçakla gelirim” dediğini söyledi.

Acılı anne depremde hayatını kaybeden asker oğluyla yaptığı son konuşmayı unutamıyor

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve birçok ilde de hissedilen depremde şehit düşen 3 askerden Hatay Antakya Serinyol 8. Komando Tuğay Komutanlığı’nda görev yapan Piyade Er Mert Can Sümbül’ün anne ve babası o gün oğlunu kaybetmenin acısını ilk günkü gibi yaşıyor.

Evladını kaybetmenin acısını yaşayan baba Sinan Sümbül; “Acı o kadar büyük ki anlatmaya dilim varmıyor. Mert Can oğlum çok iyi bir çocuktu. Ailecek çok zorlu süreçlerden geçtik. Çocuğum 20 yaşına kadar çalışarak hayatını geçirdi.

Asker uğurlamasında ben yoktum. Çalışmak için gittiğim İstanbul’da şehadet haberini aldım. Acı çok büyük anlatamıyorum.

Deprem bölgesinde hayatını kaybedenlere Allah’tan Rahmet kalanlara başsağlığı diliyorum. Acımız ok büyük Allah kimselere göstermesin” dedi.

Anne Suzan Sümbül, asker oğlu Mert Can ile yaptıkları son konuşmayı unutamıyor. Acı haberi işyerinde mesai bitiminden hemen sonra aldığını belirten acılı anne; “Deprem haberini aldıktan sonra, eşim ile telefonla sürekli görüştük. Eşim Mert Can’dan haber alamadığını ağlayarak söyledi.

Mesai bitimimin ardından bana sen kal dediler.  Ben kalmam, ben çocuğumdan haber alamıyorum dedim. Baktım işyerinin önüne ambulans gelmiş. Ben orada anladım gitti Mert Can dedim.

Ben çocuğumu perşembe günü uğurlamıştım, 4 gün olmuştu. Deprem olmadan önceki akşam saat 9:45 telefonla konuşmuş bana ‘Anne kendine iyi bak ’demişti. Ben de ‘Oğlum sen kendine bak ’dedim. Deprem günü ise bir daha haber alamadık. 

Mert Can askere gitmeden önce çok ağladı, uykularını uyuyamadı, içine düştü ama biz anlayamadık. Anlatılmaz, yaşamayınca kimse bilmiyor. “dedi.

Depremde vefat eden baba ve kızının cenazesi Osmancık’ta defnedildi

Adıyaman Vergi Dairesinde görev yapan Gelir Uzmanı Mehmet Karaköse, eşi Özlem Karaköse, çocukları Eylül Nisa ve Elif Lila, deprem felaketinin ardından enkaz altında kalarak vefat etti.

Anne Özlem Karaköse ile kızı Elif Lila Adıyaman’da toprağa verildi. Baba Mehmet Karaköse ile diğer kızı Eylül Nisa’nın cenazesi ise Osmancık’a getirildi. Cenazeler Yaylabaşı Köyü’nde gözyaşları ve dualar arasında son yolculuklarına uğurlandı.

Konya’da apartmanın çatısında yangın paniği Konya’da apartmanın çatısında yangın paniği

Osmancıklı Ziraat Mühendisi depremde hayatını kaybetti

Kahramanmaraş’ta yaşayan Osmancıklı ziraat mühendisi Fatma Gizem Doğan depremde hayatını kaybetti. Doğan’ın cenazesi Osmancık’ta gözyaşları arasında toprağa verildi.

“Benim kızım Şehit oldu”

Acılı baba Mustafa Levent Tatar, “Üzülmüyorum, üzülmeyeceğim, benim kızım Şehit oldu” diyerek, depremde yaralanan damadı Ömer Cengiz Doğan ile taziyeleri kabul etti.

Editör: İlkay Sever