Biri Osmancık’ta olmak üzere Çorum genelinden 10’un üzerinde Arap Dede adında kabir veya türbe bulunuyor. Osmancık Çay Mahallesinde bulunan Arap Dede ise mahalle sakinlerinin rüyasına girerken kabri ise hem ilgi hem de araştırılma bekliyor.

Osmancık’ta yetişen ve çevreden gelen erenler, dervişler arasında isim yapanlar arasında Koyun Baba ve Kum Baba en çok bilinenlerden.  Koyun Baba, Ahi Baba, Kum Baba gibi Osmancık’ta kabri bulunanlar arasında Mantık Dede, Küştereci Dede, Kepçeli Dede,  Taşçı Baba, İbriktar Hazretleri,  Arap Dede, Burhan Dede, Şeyh Hasan Hazretleri, Basret Baba, Nakşibendi Tarikatı Şeyhi Seyit Osman Efendi, Kani Kızı, Yedikızlar sadece bildiklerimiz.

Hakkında temel bir bilgiye sahip olmamakla birlikte Osmancık Çay Mahallesi Adatepe Sokak’ta bulunan zat-ı muhterem Arap Dede’nin kabri ise hem ilgi hem de araştırılmayı bekliyor. Hakkında bazı rivayetler var. Sadece rivayetler değil mahalle sakinlerinin rüyasında ışık hüzmesi şeklinde göründüğüne dair iddialar da var.

Arap Dede’nin kabri bir arsa içerisinde. Yıllar önce aynı arsa üzerinde bulunan bir evin altındaymış. Evin sahipleri tarafından bulunduğu yerden kaldırılıp aynı arsa içerisinde bir köşeye taşınıyor.

Mahalle Sakinlerinin Rüyasına Giren Arap Dede’nin Kabri Ilgi Ve Araştırılmayı Bekliyor (1)

“KABRİN BAŞINDA MUM YAKARDIK”

Arap Dede ile ilgili rivayeti Çay Mahallesi Adatepe Sokak sakinlerinden İsmail Tekeli anlatıyor.

Tekeli,“İki kardeş ortadan böldü arsayı. Biri yanına, diğeri bir yanına kurdu evini. Arsada bulunan evlerden birinin merdivenin altında etrafı çevrili bir alan vardı. Sonradan evin hanımlarından biri getirdi kabri şimdiki bulunduğu yere. Eskiden kabrin başında mum da yakardık.

Kabrin şimdiki bulunduğu yerdeki baş taşlarını da ben başka bir yerden getirdim. Bu taşlar kabre ait değil” dedi.

Çorum'da devrilen traktörün altında kaldı! Çorum'da devrilen traktörün altında kaldı!

İsmail Tekeli’nin kızı Arap Dede’yi rüyasında ışık hüzmesi şeklinde gördüğünü ifade ederek; “Annem de ben de Arap Dede’yi rüyamızda ışık şeklinde gördük. Ben kabrin etrafını temizleyince rüyama girdi. Rüyamda ışık şeklinde ‘Ben Arap Dedeyim” diyerek geldi. Bir daha da rüyama girmedi” şeklinde konuştu.

Mahalle Sakinlerinin Rüyasına Giren Arap Dede’nin Kabri Ilgi Ve Araştırılmayı Bekliyor (4)

ARAP DEDE İLE İLGİLİ RİVAYET

Arap Dede ile ilgili bir başka rivayet ise 1800’lü yılların başlangıcında bölgedeki eşkıyaların çalıp çırptığı gömüleri bu arsaya gömdüğü yönünde… Rivayet odur ki dönemin eşkıyaları çaldıkları çırptıkları, değerli eşyalardan oluşan gömüyü daha sonra almak için bu araya gömüyor. Yıllar yıllar sonra bu rivayet kulaktan kulağa yayılıyor. İddiaya göre Yozgat’tan bazı kişiler bu rivayeti duyuyor, Çay Mahallesine geliyor. El ayak çekilince arsa da kazı yapmaya çalışıyor. Mahalle sakinleri durumu fark ediyor ve bu kişilere engel olarak mahalleden olaylı bir şekilde kovuyor.

Bu rivayette kulaktan kulağa 1900 lü yıllara kadar geliyor. Söz konusu arsada buluna evin gelini de rivayetle yola çıkarak evin merdiven altındaki alanda kabir olduğunu fark ediyor. Ve kabri şimdiki bulunduğu yere taşıyor.

Rivayetler ne kadar doğru bilinmez anacak mahalle sakinlerince Arap Dede’nin kabrinin layık-ı vechile inşa ve tamir ettirilmesi bekleniyor. Öte yandan konuyla ilgili Osmancık İlçe Müftülüğünce bir araştırma yapıldığı edinilen bilgiler arasında.

Mahalle Sakinlerinin Rüyasına Giren Arap Dede’nin Kabri Ilgi Ve Araştırılmayı Bekliyor (2)

Mahalle Sakinlerinin Rüyasına Giren Arap Dede’nin Kabri Ilgi Ve Araştırılmayı Bekliyor (3)

Editör: İlkay Sever