Osmancık’ta ormanlık alanlara bilinçsizce atılan cam şişeler tehlike saçıyor. Güneşte mercek görevi gören şişeler, orman yangınlarına davetiye çıkarıyor.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Osmancık’ta son dönemde aşırı sıcak hava dalgalarıyla mücadele ederken, orman yangınları konusunda da büyük bir riskle karşı karşıya. Özellikle tarım, piknik yapılan alanlarda ve doğal güzelliklere sahip bölgelerde yapılan dikkatsizlikler, büyük yangınlara yol açabiliyor. Uzmanlar, doğaya atılan cam şişelerin, güneşin etkisiyle birleşerek yangın çıkarma potansiyeli taşıdığını, yangınların ekolojik dengeyi bozduğunu ve canlıların yaşam alanlarını yok ettiğini her defasında vurgulayarak hatırlatıyor.

Ülkemizde orman yangınlarının çıkış nedenlerine baktığımızda %90'dan fazlasının insan kaynaklı olduğu görülmekte. İhmal ve dikkatsizlik en başta geleni. Bunlar; anız yakma, bahçe temizliği, piknik ateşi, sigara gibi dikkatsizlikler.

Yaklaşık 3 gün önce Kargı’da çıkan yangında 30 hektar ormanlık alan, yine 5 gün önce Tepeyolaltı Köyünde ormanlık alanda çıkan yangında ise 2 hektar alan zarar gördü. Kargı’da çıkan yangının Yüksek Gerilim Hattı kaynaklı olduğu öğrenilirken Tepeyolatı Köyünde çıkan yangının nedeni araştırılıyor.

Ormanlar için en büyük tehlikeyi, böceklerin meydana getirdiği zararlar istisna edilirse, insanlar oluşturur diyebiliriz. Orman yangınlarının önlenmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirten uzmanlara daha fazla kulak kabartmalıyız. Alınabilecek basit önlemlerin büyük felaketleri engelleyebileceğini unutmayalım.

Çal Mağarasında selde mahsur kalanlar böyle kurtarıldı Çal Mağarasında selde mahsur kalanlar böyle kurtarıldı

Belediye, Kent Konseyi ve Orman İşletme ortak çalışma başlatsın

Cam ve cam kırıklarının ormanda bırakılması orman yangınlarının nedenlerinden sadece bir tanesi. Osmancık Kent Ormanı’nda güneşte mercek görevi yapan ve yangına davetiye çıkaran cam şişeleri ve cam kırıklarını fazlasıyla görebiliriz.

Konuyla ilgili bir okurumuz Osmancık Kent Ormanına içildikten sonra bilinçsizce atılan cam şişelerin önüne geçilmesi için belediye, kent konseyi ve orman işletmenin ortak çalışma yapabileceğini önerdi.  

Editör: İlkay Sever