Osmancık’ta ilk hasadı 2021 yılında yapılan zeytin ağaçları Aşağızeytin Köyü’nde yetişmeye devam ediyor.

Zeytin Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında İl Özel İdaresince desteklenen bahçeler kurulurken, hedef Osmancık ekonomisine katkı sağlamak.

Yangınlardan sonra bile yeniden yeşerdiği, hayata inatla bağlandığı için efsanelerde “Ölmez Ağacı” olarak ismi geçen zeytin ağacı Aşağı Zeytin Köyü’nde toprakla buluşturulmaya devam ediyor.

2022 yılında Aşağızeytin Köyü’de bulunan üretim alanına 3 bin zeytin fidanı dikimi gerçekleşirken, Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, üretim bahçelerini gezdi. Kaymakam Akpay, beraberinde İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sait Ekici ile Zeytin Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında İl Özel İdaresince desteklenen ve Aşağızeytin Köyünde kurulan zeytin bahçelerinde incelemelerde bulundu.

Köy Muhtarı İsmail Çil tarafından gezdirilen bahçelerde geçtiğimiz sene toprakla buluşan zeytin fidelerinin yeşerdiği görüldü.

Osmancık’ın en yaşlı zeytin ağacı, bir buçuk asırdır meyve veriyor

Aşağızeytin Köyü’nde tarihe tanıklı eden zeytin ağacı bulunuyor.

Muhtemelen ilçenin en yaşlı zeytin ağacı en az 150 yaşında. Köyün her bağında 30 ila 50 yaşında zeytin ağaçları da bulunmakta. Yeni zeytin ağaçlarının yetiştirilmesi konusunda çalışmalar devam ederken, köy halkının ekonomik olarak kalkınmasını sağlamak maksadıyla bir de kooperatif kuruldu.

Kooperatif kurdular, yetiştirdikleri zeytinin yağını çıkarıyorlar

Otomobil fiyatına ulaştı Otomobil fiyatına ulaştı

Geçtiğimiz yıl Yöresel Ürünler Kadın Girişim Kooperatifine Ticaret Bakanlığından zeytinyağı çıkarma makinesi alındı. Makinede köyde hasat edilen zeytinlerin yağını çıkartılıyor.

AK Parti Çorum Milletvekili Av. Oğuzhan Kaya, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, ilçe kaymakamı Ayhan Akpay ve beraberindeki heyet gelir getirici endüstriyel ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla geçen sene Aşağızeytin Köyü’nde 3 bin adet zeytin fidanını toprakla buluşturdu. Aşağızeytin Köyü Zeytin Üretim Alanını ziyaret eden heyet geçen sene hasadı yapılan zeytinlere de tam not verdi.

Osmancık’ın ölmez ağaçları ekonomiye katkı sağlayacak

Geçtiğimiz yıl Yöresel Ürünler Kadın Girişim Kooperatifine Ticaret Bakanlığından zeytinyağı çıkarma makinesi alındı. Makinede köyde hasat edilen zeytinlerin yağını çıkartılıyor.

Editör: İlkay Sever