Baraj sularının çıkardığı taşlar zeytinyağı üretiminde mi kullanıldı?

Osmancık’ın en yaşlı zeytin ağacı, bir buçuk asırdır meyve veriyor

Osmancık Aşağı Zeytin Köyü’nde bulunan taşların, zeytin kırma ve zeytinyağının çıkarılma işlemi için kullanılan taşlar olduğu sanılırken, köyde, 150 yaşın üzerinde zeytin ağacının bulunduğu söylendi.

Aşağı Zeytin Köyü Muhtarı İsmail Çil, Baraj sularının çıkardığı taşların, geçmişte zeytin kırma ve zeytinyağının çıkarılması işleminde kullanılabilen taşlar olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti. Muhtar Çil, gün yüzüne çıkan taşların, köy parkında sergilendiğini belirterek, taşlar üzerinde henüz bilirkişi incelemesi yapılmadığını hangi döneme ait olduğu konusunda bir fikri olmadığını ifade etti. Aşağı Zeytin Köyü’nde tarihe tanıklı eden zeytin ağacının da olduğunu belirten köy muhtarı İsmail Çil, muhtemelen ilçenin en yaşlı zeytin ağacının köylerinde olduğunu ifade ederek; “Köyümüzde 150 yaşında olduğunu bildiğimiz belki e daha fazla yaşı olan birkaç zeytin ağacımız var. Bu ağaçlarımızın meyve hasadını yaptık. Köyümüzün her bağında 30 ila 50 yaşında zeytin ağaçları da bulunmakta. Yeni zeytin ağaçlarının yetiştirilmesi konusunda çalışmalarımız oldu, devam etmekte. Bu kapsamda 3 bin zeytin fidanını toprakla buluşturduk.  Verimin daha iyi olması için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz “dedi.

Kooperatif kurdular, yetiştirdikleri zeytinin yağını çıkarıyorlar

Köy muhtarı İsmail Çil, köy halkının ekonomik olarak kalkınmasını sağlamak maksadıyla kurulan kooperatifte zeytinyağı çıkarma işlemine de başlandığını belirterek, teknolojik yağ çıkarma makinesi alındığını söyledi. Muhtar Çil; “Köyümüzde kurduğumuz Yöresel Ürünler Kadın Girişim Kooperatifine Ticaret Bakanlığından zeytinyağı çıkarma makinesi aldık. Köyümüzde zeytin yetiştiğinden dolayı bölgemiz de de bu makineden olmadığı için almaya karar verdik.  Makinede köyümüzde hasat ettiğimiz zeytinlerin yağını çıkarıyoruz.  Önümüzdeki senelerde zeytinden yağ çıkarma işlemini daha da çok yapacağız. ” dedi.

“Ölmez ağacı”

2011 yılında bitirilen Boyabat Barajı'nın ardından, Osmancık ile Kargı’nın köyleriyle birlikte yaklaşık 15 bin dönümlük arazi sular altında kalmıştı. Barajın yapımının ardından 17 köy kısmen 1 köy ise tamamen sular altında kalırken köylerin taşınma işlemiyle birlikte Aşağı Zeytin Köyü de baraja yakın bir alana yeniden kuruldu. Kurumuş gövdesine rağmen köklerinden yeni sürgünler çıkardığı için “Ölmez ağacı” olarak da bilinen zeytin Aşağı Zeytin Köyü’nde toprakla buluşturulmaya devam ederken C vitamini deposu cennet Hurması da yetiştiriliyor.

Engelli ve eski hükümlü proje başvuruları başladı! Engelli ve eski hükümlü proje başvuruları başladı!

Cennet hurması askıda yerini aldı

Zeytin üretilen ve yağı çıkarılan Aşağı Zeytin Köyü’nde Cennet Hurması da yetiştiriliyor. Üretim alanında yetişen Cennet Hurmaları Aşağı Zeytin Köyünde hasat edildi.  Yıkanan, kabukları soyulan hurmalar sap kısmından bir düğüm atılarak iplere diziliyor, evlerin kapı önlerinde veya balkonlarında kurumaya bırakılıyor. Askıda yapılan kurutma işleminin, dilimlenerek de yapıldığı görülürken, cennet hurması kurutma işleminin ardından damakta unutulmaz bir tat bırakıyor.

Editör: İlkay Sever