Zehirsiz ve sentetik gübresiz meyve – sebze elde etmek , daha sağlıklı nesiller yetişmesini sağlamak için çalışmalar sürdüren Ata Tohumu Takas Derneği, Çorum’da üyeleri arasında tohum takası etkinliği düzenledi.

Son derece sağlıklı ve lezzetli meyve ve sebze tohumlarının, unutulmaya başlanması, başta sağlık sorunları, ürünlerde kalitesizlik ve lezzet bozukluğuna yol açtı. Ata thumunu yagınlaştırmak ve verimli şekilde sürdürebilmek amacıyla Ankara merkezli olarak kurulan Ata Tohum Takas Derneği, ülke genlinde olduğu gibi Çorum’da da bir çok üyesi ile çalışmalarını sürüyor.

Ata Tohumundan ürün yetiştiren veya yetiştirmek isteyen dernek üyeleri Çorum’da da bir araya gelerek takas yaptı. Etkinlik ile bilgi veren Dernek yöneticilerinden Gülseren Ekiz,” 2016 yılın da Facebook ta bir inisiyatif olarak kurulduk, 2021 yılında dernekleştik. Dernek merkezimiz Ankara da ama her ilde bir temsilcimiz var. iller de temsilcilerimiz öncülüğünde yılda 2 defa yazlık ve kışlık tohumlar Takası yapıyoruz.


19.11.2023 tarihinde Çorum’da ata tohumlarımızın takasını gerçekleştirdik. Biz de ve üyelerimizde olan tohumları bir araya getirip takas yapıyoruz. Yeni katılımda bulunan üyelerimiz ellerinde ata tohum olmada bile ilk tohumu karşılıksız veriyoruz. üretim yaparak Tohum elde eden arkadaşlar bir sonraki toplantıya getiriyorlar. Hedefimiz ata tohumların, meyve ve endemik bitkilerinin gelecek besinlere sağlıklı şekilde ulaşmasını sağlamak. Bizler sadece takas ile sınırlı değiliz, kurduğumuz il sosyal medya iletişim gruplarında, üyelerimizin üretim sürecinde karşılaşacağı her türlü hastalık ve zararlılarla ilgili sorunlarını bize sorup, çözüm yollarını öğreniyorlar.


Zehir ve sentetik gübresiz, sürdürülebilir bir tarım yöntemleri ile ilgili gruplarımız danışmanlık hizmetini de ücretsiz olarak alıyorlar. 5553 sayılı tohumculuk yasası ata tohumlarının, pakete girmemiş tohumların satışını yasaklıyor.
Bu yasa çiftçilerin ürettiği biyolojik çeşitliliğin, genetik zenginliğin yok olmasına ve tescil almış şirketlerdeki sınırlı sayıdaki çeşidi sahip tohumları mahkum olmasına neden oluyor. 5553 sayılı yasanın değişmesi için de lobi faaliyeti sürdürüyoruz. Ata tohum, cocuklarımızın geleceği,  sağlıklı bir neslin var olmasıdır” ifadelerine yer verdi.

1-154-92-10

Editör: Eray Uzun