CHP Adayı Kesenek canlı yayında verdi veriştirdi... Osmancık’ı hoyratça kullandınız! CHP Adayı Kesenek canlı yayında verdi veriştirdi... Osmancık’ı hoyratça kullandınız!
TMO Genel Müdürlüğünden, 2023 dönemi hububat alım fiyat ve politikalarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Ülkemizde hububat hasadı Mayıs ayı ortasında lokal olarak başlamış olup bugün itibariyle yaklaşık % 5 seviyelerindedir. Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından izlenmiş ve piyasaların seyrine göre TMO politikaları oluşturulmuştur. 2022 yılı üretimimizin buğdayda geçen yıla göre %3,8 artışla 20,5 milyon ton, arpada ise geçen yıla göre %1,2 artışla 8,6 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir (TÜİK). Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından TMO alım fiyatları;
  • Ekmeklik Buğday için 8.250 TL/Ton,
  • Arpa için ise 7.000 TL/Ton, olarak 06/06/2023 tarihinde açıklanmıştır.
Buna göre TMO alımlarına ilişkin detaylı bilgiler aşağıda belirtilmiştir.
  1. TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 310 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (230 nokta) alım faaliyeti gösterecektir.
  2. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir.
  3. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.
  4. TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır.
  5. Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına (TMO ve ELÜS) müteakip 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
  6. Üreticilerimiz lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır.
  7. Bakanlığımız tarafından, hububat üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 2023 yılında;
ÇKS’ye kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine, kayıtlı üretim miktarı kadar tüm kesimlere (TMO veya piyasa aktörlerine) yapılan satışlar için ton başına Buğdayda 1.000 TL, Arpada ise 500 TL ilave hububat üretim primi desteği verilecektir.
  1. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ÇKS kaydı bulunan üreticilerden ürün bazında ÇKS’de kayıtlı üretim miktarı kadar alım yapılacaktır.
  2. TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacaktır.
  3. Boşaltma ücreti alınmayacaktır.
  4. Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılacaktır.
  5. TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapacaktır. Ticaret borsası üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabileceklerdir. Borsa üzerinden lisanslı depoya ürün teslim etmek isteyen üreticilerimiz, randevuya gerek kalmadan ürününü teslim ederek ELÜS yoluyla TMO’ya satabilecektir.
  2023 DÖNEMİ TMO ALIM FİYATLARI  

CİNSİ

ALIM FİYATI (TL/TON)

MAKARNALIK BUĞDAYLAR

MAKARNALIK BUĞDAY (2.Grup) 9.000
DÜŞÜK VASIFLI MAKARNALIK BUĞDAY 8.250
EKMEKLİK BUĞDAYLAR EKMEKLİK BUĞDAY (2.Grup) 8.250
DÜŞÜK VASIFLI EKMEKLİK BUĞDAY 7.500
ARPA (2. Grup) 7.000
ÇAVDAR-YULAF-TRİTİKALE (2. Grup) 6.000
 
  • Ekmeklik Buğday fiyatına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 TL ilave fiyat verilecektir. Bu şekilde 1. Grup Ekmeklik Buğday fiyatı ton başına 8.350 TL olacaktır.
  • Makarnalık Buğday fiyatına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 TL ilave fiyat verilecektir. Bu şekilde 1. Grup Makarnalık Buğday fiyatı ton başına 9.100 TL olacaktır.
  • Arpa fiyatına kalitesine göre (1. Grup) ton başına 100 TL ilave fiyat uygulanacaktır. Bu şekilde 1. Grup Arpa fiyatı ton başına 7.100 TL olacaktır.
Üreticilerimizin Dikkat Edeceği Hususlar; TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için; ÇKS bilgilerini güncellemeleri, Randevularını mutlaka almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, Anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri, Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB’e üye olmaları, Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi, gerekmektedir. Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden (www.tmo.gov.tr), TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir. Yeni hasat döneminin ülkemize, milletimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz.   ANLAŞMALI BANKALAR: Halkbank, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, Albaraka Türk, Denizbank, İş Bankası, Şekerbank T.A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası
Editör: TE Bilisim