Gazeteciler kaza yaptı: 1 ölü, 1 yaralı Gazeteciler kaza yaptı: 1 ölü, 1 yaralı
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü 2021 dönemi çeltik alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre ton başına Osmancık çeşidi için 4 bin 500 lira, baldo çeşidi için 5 bin 500 lira, Luna çeşidi için 4 bin lira alım fiyatı uygulanacak. TMO'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Ülkemizde 2021 yılı çeltik hasatının önümüzdeki günlerde başlayacağı tahmin edilmekte olup üretimin bir önceki yıl göre %2 artarak 1 milyon ton (2020; 980 bin ton) olacağı (TÜİK 1. Tahmin) öngörülmektedir. Bugüne kadar çeltik piyasaları yakından izlenmiş ve piyasaların seyrine göre TMO politikaları şekillendirilmiştir. Gelinen noktada 2021 dönemi TMO çeltik alım fiyatları Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından aşağıda belirtilen şekilde açıklanmıştır. Baldo çeşidi çeltik için: 5.500 TL/Ton, (55 randıman) Osmancık çeşidi çeltik için: 4.500 TL/Ton, (60 randıman) Luna çeşidi çeltik için; 4.000 TL/Ton, (65 randıman) Bakanlığımızca çeltik üreticilerine dekar başına 62 TL mazot8 TL gübre ve 16 TL sertifikalı tohum desteği ile ton başına 100 TL prim desteği verilmektedir. Kurumumuz, 13 Eylül’den itibaren alımlara başlayacaktır. 2021 dönemi çeltik alımlarında;
  1. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.
  2. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren en geç 21 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satanlara       ödemeler ise 3 gün içerisinde yapılacaktır.
  1. Üreticilerimizin lisanslı depoları kullanmaları menfaatlerine olacaktır. Nitekim lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı (5 milyon TL’ye kadar) ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcuttur.
  2. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla randevulu alım sistemine devam edecektir.
  3. Randevular İnternet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi yine internet sitesi üzerinden şube müdürlüklerimiz ile ajans amirliklerimizden de alınabilecektir.
  4. TMO İşyerlerinde Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü, lisanslı depolar üzerinden ise haftanın tüm günlerinde  alım yapılacaktır.
  5. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler bu depolar üzerinden ürününü elektronik ürün senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir.
2021 YILI TMO ÇELTİK ALIM FİYATLARI
GRUP ADI ÇEŞİT ADI  ALIM KODU ALIM FİYATI  (TL/TON)
UZUN TANE BALDO, EDİRNE, GÖNEN 3570 5.500
CAMMEO, CASANOVA, KESHAN, ROMEO, SULTAN, AYER 01 (NEVE) 3560 5.200
AGA, BEŞER ,  FEDRA, GALİLEO,  ÖZGÜR CL, PROTEO,  GÜNEŞ CL, TOROS CL 3590 4.850
OSMANCIK-97,  EFE, YATKIN, GALA, PAŞALI, HALİLBEY, DURAĞAN, BARONE CL, BORANDOTTO, DEĞİRMEN CL, KÖPRÜ CL,TUNCA, HAMZADERE,  ÜLFET, BOYABATKALESİ,  REKOR CL, KIZILTAN 3550 4.500
VASCO, RONALDO, MECO, NEMBO, KİKKO, RİBALDO, 7721, ROCCA, NEMESI CL, ALBA, DANTE, SUR CL, TURBO CL, EFSANE CL, BEREKET, YILDIZ, HAZİRAN, ÇAKMAK, REİS CL, HASAT, SARHAN, ORMANLI CL,İSKENDER, ZEYBEK, ALİÇO, YANMAZ, ASLI, 3555 4.250
LUNA CL VE DİĞER UZUN TANE ÇELTİKLER 3556 4.000
2021 döneminde; TMO'ya çeltik teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için; Yeni Koronavirüse (Covid-19) karşı önlemlerini mutlaka almaları, ÇKS bilgilerini güncellemeleri, Randevularını mutlaka almaları, Ürünlerini randevu alınan günde getirmeleri, Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri, Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB’e üye olmaları, Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi, gerekmektedir. Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden, TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir. TMO tarafından yapılacak olan çeltik alımlarının ülkemize, milletimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz. Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur. TMO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Anlaşmalı Bankalar: TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Akbank, Şekerbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi, İş Bankası, Denizbank ve Albaraka Türk Katılım Bankalarından herhangi birisinde açtırılacak hesaba ilişkin banka kartı/banka hesap numarası/banka hesap cüzdanı getireceklerdir.
Editör: TE Bilisim